هرچقدر هم که از نظر کد نویسی و برنامه نویسی وب سایت شما در ردیف بهترین ها قرار داشته باشد و شما از تمامی مهارت های برنامه نویسی و کدنویسی در طراحی سایت خود بهره جسته باشید، باز امتیاز نهایی سایت شما با گرافیک خوب یا بد آن تعیین می شود.
گرافیک وب یکی از مباحث نو و تازه در دنیاست و در کشور ما نیز به جرات می توان گفت هنوز چندان شناخته شده نمی باشد و بقدر کافی به آن پرداخته نشده است.
یک وب سایت خوب وقتی خلق می گردد که حوزه طراحی گرافیک با حوزه برنامه نویسی وب در هم آمیزد و شما بتوانید سایتی با گرافیک خوب و اصول برنامه نویسی درست را پیش روی خود داشته باشید.
گرافیک وب، نحوه و ترکیب استفاده از رنگ ها، چیدمان عناصر تصویری در سایت، نوع و سایز قلم ها، رنگ قلم ها، نمایش تصاویر و در کل موضوعاتی از این دست را شامل میشود. برخی هم گرافیک وب را منحصر به طراحی لوگو و بنرهای تبلیغاتی در سایت می دانند کهاز نظر ما اینها بخش ناچیزی از گرافیک وب است و در دل آن جای دارد.
استفاده از رنگ ها، فرم ها یا همان اشکال و استفاده از فونت ها و نوشتارها و همچنین استفاده از تصاویر آماده، همان چیزی است که گرافیک را بوجود می آورد. مبحث نوپایی در گرافیک وجود دارد که آنرا از تعاریف سنتی گرافیک خارج کرده و مبحث جدیدی را در آن بوجود آورده است و آن، گرافیک رایانه است. گرافیک رایانه خود شامل بخشی است به نام گرافیک وب. با گسترش دنیای وب و ظهور هرچه بیشتر سایت های اینترنتی، هنر گرافیک وارد عرصه تازه ای از خود می شود که همان هنر گرافیک وب می باشد.
ویژگیهای گرافیک وب با گرافیک سنتی که همان نوع گرافیک چاپی می باشد تفاوت هایی دارد که می توان با اطمینان خاطر، آنرا به یک مبحث کاملا مستقل از حوزه گرافیک بدل نمود.
یکی از تفاوت های عمده گرافیک وب با گرافیک چاپی، اینتراکتیو (Interactive) یا ویژگی تعاملی بودن گرافیک در وب است. یعنی کاربر تعاملی دوسویه با المانهای گرافیک در وب برقرار می کند. با رفتن موس برروی عبارتی، رنگ آن تغییر می کند. با زدن کلیک در نقطه ای، شکلی یا رنگی تغییر می یابد. فونت ها ممکن است در گرافیک وب با انجام عملی تغییر یابند. همه این عوامل باعث می شود تا صفحه وب از یک کاتالوگ یا بروشور یا تصویر گرافیک سنتی خارج گردد و به یک صفحه وب اینتراکتیو بدل گردد.
از جمله ویژگی های تعاملی بودن گرافیک وب، استفاده از تصاویر متحرک یا موشن گرافیک ها می باشد. موشن گرافیک ها همان تصاویر متحرکی است که در طراحی وب سایت ها جای خود را به خوبی پیدا کرده و در نسل دوم وب سایت ها، از آن ها استفاده بسیار می گردد، تا آنجا که ورژن جدید HTML (HTML5) و نسل سوم CSS ها تا حد زیادی با موشن گرافیک ها سازگار گشته و استفاده از آنها را تا حدودی آسانتر نموده است. بنابراین، تصاویر گرافیکی متحرک را نیز می توان از دیگر تفاوت های گرافیک وب با چاپ دانست.
یکی از دیگر از تفاوت های گرافیک وب با چاپ در این است که ترکیب رنگ ها در بروشور یا کاتالوگ یا تصاویر گرافیکی چاپی با نوع وب آن تفاوت دارد. در یک کار چاپی شما از ترکیب رنگهایی ممکن استفاده کنید که ضمن مناسب بودن، چشم نواز هم می باشد، اما اگر همان ترکیب رنگ ها را در یک صفحه وب استفاده نماییم، بسیار نامناسب باشد و چشم را نیز آزار دهد.
در طراحی گرافیک های چاپی شما می توانید از بینهایت رنگ بهره گیرید و استفاده زیاد از رنگ نیز می تواند جلوه کار را بیشتر نماید. اما در گرافیک وب بهتر است از دو یا سه رنگ غالب استفاده نمایید که از میان این دو یا سه رنگ، یکی از بقیه، غالبتر باشد. وحدت بصری باید در رنگ و طرح کاملا در تمام صفحات حفظ شود. البته در کارهای گرافیک چاپی، مثلا طراحی بروشور یا کاتالوگ نیز، این وحدت بصری معمولا در تمام صفحات باید حفظ شود، اما پایبندی به این وحدت در کارهای چاپی می تواند کمتر از کارهای وب سایتی باشد.
هدف از پرداختن به این تیتر (یعنی گرافیک وب و تفاوت آن با گرافیک چاپ) تاکید بر منحصر نشدن گرافیک به صنعت چاپ و همچنین تاکید بر فراتر رفتن حوزه گرافیک از طراحی پوستر و بروشور می باشد. امید که مطلوب حاصل شده باشد.