
برنامه نویسی برای IOS
سیستم عامل IOS امروزه نظر کاربران بیشتری را نسبت به گذشته به خود جلب کرده است. طبق آماری که شرکت اپل منتشر کرده این شرکت تاکنون دو و نیم میلیارد گوشی آیفون به فروش رسانده و حجم قابل توجهی از کاربران گوشی های هوشمند سیستم عامل IOS را ترجیح میدهند. در این مطلب سعی داریم تا شما را به طور مختصر با برنامه نویسی IOS آشنا کنیم.
🔸 سیستم عامل IOS
IOS یک سیستم عامل تلفن همراه به حساب میآید که توسط شرکت اپل توسعه داده شده است. این سیستم عامل در ابتدا «iPhone OS» نامگذاری شد، اما در ژوئن 2009 نام آن به IOS تغییر یافت. سیستم عامل IOS در حال حاضر روی دستگاههای آیفون ، آیپدو آیپود اجرا میشود. مشابه سیستم عاملهای امروزی، IOS دارای رابط کاربری گرافیکی (GUI) است. اگرچه، چون IOS یک سیستم عامل موبایل است، به جای صفحه کلید و ماوس، مبتنی بر ورودی صفحه لمسی طراحی شده است. مثلاً میتوان اپلیکیشنهای موبایل را که به آنها «App» گفته میشود، به جای دوبار کلیک کردن در کامپیوتر، تنها با یک ضربه باز کرد.
IOS بر اساس اصل سادگی طراحی شده است و شامل ویژگیها و قابلیتهای متعدد یک سیستم عامل سنتی نمیشود. همچنین، دسترسی به تنظیمات سیستمی در IOS برای کاربران محدودیت دارد. به جای ویرایش، اکثر تنظیمات در برنامه Settings در آیفون انجام میشود. علاوه بر این، با وجود اینکه میتوان چندین برنامه را به طور همزمان اجرا کرد، کاربر تنها میتواند یک برنامه باز را در لحظه ببیند. در مقایسه با سیستم عامل مک OS اپل، IOS رابط کاربری سادهتری را ارائه میدهد. با این وجود، ویژگیهای جدید و بیشتری در هر نسخه به IOS اضافه میشوند. با کسب آشنایی لازم با سیستم عامل IOS، اکنون فرصت مناسبی است تا به معرفی برنامه نویسی IOS پرداخته شود.
🔸 برنامه نویسی IOS
برنامه نویسی IOS یا توسعه اپلیکیشن IOS، به فرآیند ساخت اپلیکیشن موبایل برای سختافزارهای شرکت اپل شامل آیفون، آیپد و آیپاد تاچ گفته میشود. برنامه نویسی IOS زبان برنامه نویسی سوییفت یا آبجکت-سی انجام میشود و سپس برای دانلود و استفاده کاربران در فروشگاه اپل (اپ استور ) منتشر میشود. برنامه نویسی IOS وجوه مشترک بسیاری با سایر انواع برنامه نویسی نرمافزار و اپلیکیشن دارد، اما برخی تفاوتهای کلیدی در این بین وجود دارد که در ادامه به آنها پرداخته شده است.
🔸 برنامه نویسی IOS و تفاوتهای آن
یکی از مواردی که برنامه نویسی IOS را با توسعه سایر برنامهها متمایز میسازد این است که، اپلیکیشنهای IOS و سایر اپلیکیشنهای موبایلی برای اجرا شدن روی دستگاههای همراه توسعه داده میشوند که سخت افزار و توان محاسباتی ضعیفتری دارند. بدین سبب، دستگاههای همراه به اتصال شبکه وابسته هستند تا از منابع محاسباتی راه دور مثل رایانش ابری برای جبران کاستیهای سختافزاری بهرهمند شوند. برای مثال، برنامههای ترجمهای وجود دارند که روی کامپیوترهای دسکتاپ نصب و به همراه پایگاه داده عظیمشان به صورت محلی اجرا میشوند.
اما از طرف دیگر، در یک برنامه ترجمه نوشته شده برای ios یا اندروید، اپلیکیشن همراه در اصل جهت ایجاد یک نقطه تماس برای کاربر ساخته میشود تا به عنوان یک واسط عمل کند. در واقع کار ترجمه را یک پلتفرم راه دور انجام میدهد و اپلیکیشن تنها پرس و جویی (کوئری) به آن پلتفرم ارسال میکند و سپس نتیجه به اپلیکیشن بازگردانده میشود تا کاربر آن را ببیند. این مدل کلاینت- سروری باعث میشود که اپلیکیشن حافظه کمتری اشغال کند و چابکی بیشتری در نصب و استفاده از آن وجود داشته باشد.
🔸 ابزارهای برنامه نویسی IOS
ابزارها و روشهای متعددی برای برنامه نویسی آی.او.اس وجود دارد، اما بدون شک میتوان گفت، مهمترین و اصلیترین ابزار برنامه نویسی IOS، محیط توسعه ایکس-کد است. اما، برای سادهتر شدن شناخت ابزارهای مرتبط با برنامه نویسی آی.او.اس ، میتوان فهرست ابزارهای برنامه نویسی IOS را چنین تقسیمبندی کرد:
زبانهای مورد استفاده در برنامه نویسی IOS
ویرایشگرهای کد و محیطهای توسعه IOS
کتابخانههای رایج برای برنامه نویسی IOS
افزونههای استفاده شده در توسعه اپلیکیشنهای IOS
🔸 آشنایی با زبانهای برنامه نویسی IOS
🔹 آبجکتیو-سی
زبان برنامه نویسی Objective-C را میتوان به عنوان زبان اصلی اپل برای طراحی اپلیکیشن آی.او.اس معرفی کرد. این زبان در سال 1984 توسط Brad Cox و Tom Love منتشر شد. زبان برنامه نویسی Objective-C در واقع به صورت یک لایهی بسیار نازک روی زبان C پیاده سازی شده است Objective-C. یک زبان شیگرا است که با اضافه کردن مفاهیم ارسال پیام از زبان small tak به زبان C شکل گرفت و بیشترین کاربرد آن در محیطهای Mac OS X و iPhone OS است. برخی از مزایای زبان برنامه نویسی Objective-C عبارتند از:
سازگار با زبانهای سی و سی پلاس پلاس
یادگیری، اجرا و توسعه آسان
زبان برنامه نویسی سویفت یک زبان برنامهنویسی چند منظوره و قدرتمند است که در سال 2014 توسط شرکت اپل در آمریکا معرفی شد. زبان برنامه نویسی سویفت زبانی کامپایلری با سرعت رشد و توسعه بالا است. که برای توسعهی آی.او.اس، MACOS، WATCHOS و TVOS ایجاد شده است. این زبان نسبت به Objective-C از امنیت، سرعت رشد و توسعه بالاتر و خطای کمتری برخوردار بوده و راحتی فراگیری و پیاده سازی آن یکی از اهداف مهم ارائهدهندگان آن است. سوئیفت با فریمورکهای Cocoa و Cocoa Touch برای تولید اپلیکیشن آی.او.اس نیز سازگار است.
ویژگیهای سوفیت عبارت اند از:
منبع باز بودن
قابل تطبیق با تمام سیستم عاملها
قابل استفاده روی لینوکس
یادگیری بسیار آسان
کوتاه و کم حجم بودن کدها
یکی از مدرنترین و قدرتمندترین زبان های برنامهنویسی
🔹 سی پلاس پلاس
زبان برنامه نویسی سی پلاس پلاس، یک زبان چند الگویی و شیء گرا است که در طراحی اپلیکیشن آی.او.اس نیز میتواند استفاده شود. علاوه بر این طراحی مرورگرهای وب، انواع اپلیکیشن، پلتفرم های محاسباتی، انواع بازیهای کامپیوتری و … همه و همه به کمک این زبان امکان پذیر است.
🔹 سی شارپ
سی شارپ یک زبان برنامه نویسی ساده و قدرتمند است، که در سال 2000 میلادی توسط شرکت مایکروسافت ارائه شد. به عبارتی سی شارپ چهارمین زبان برنامه نویسی قدرتمند و محبوب دنیاستمطالعه کنید. برای استفاده از زبان برنامه نویسی سی شارپ در طراحی اپلیکیشن آی.او.اس باید از فریمورک زامارین که در بخش بعد به توضیح آن خواهیم پرداخت استفاده کرد.
🔹 زامارین
اگر زبان سی شارپ را برای برنامه نویسی اپلیکیشن IOS برگزیدید، باید با فریمورک زامارین نیز آشنا شوید. زامارین یک فریمورک چند پلتفرمی است که امکان توسعه اپلیکیشن IOS، اندروید، OS X و ویندوز را با استفاده از زبان سی شارپ ممکن می سازد. علاوه بر این شما با بهره گیری از زامارین می توانید برای اپلیکیشنهای IOS و اندروید خود،کد مشترک بسازید.
جاوا اسکریپت بر خلاف تشابه اسمی که با زبان برنامه نویسی جاوا دارد یک زبان کاملا مستقل و چند الگویی است و از آن برای طراحی اپلیکیشن IOS، می توان بهره گرفت. یکی از ویژگی های خوب این زبان این است که با یک بار کدنویسی میتوان آن را در تمامی پلتفرمها اجرا کرد و نیاز به کد نویسی به صورت مجزا ندارد.
در پایان باید اشاره کرد که برای برنامه نویسی IOS نیازی نیست تا حتما سیستم شمما مک باشد، میتوانید با استفاده از نرم افزارهای شبیهسازی محیط مک را برای برنامه نویسی IOS بر روی سیستم عامل ویندوز خود ددر اختیار داشته باشید. هر چند که برای این منظور نیز نیاز به سخت افزارهایی نسبتا جدید خواهید داشت.