معرفی قطعات سخت افزار موبایل همراه با توضیح:
تراشه (Chipset): همان مادربرد درون موبایل است که وظیفه اتصالات لازم برای ارتباط قطعات را با یکدیگر را دارد.
اساوسی (SoC): مخفف عبارت «سیستم روی یک تراشه» است. اساوسی موبایل، شامل پردازنده، تراشه و دیگر قطعات لازم سیستم است که مطابق با نام این قطعه، همهشان روی یک تراشه یا همان مادربرد، جای داده شدهاند.
پردازنده (CPU): واحد پردازش مرکزی موبایل است و یکی از قدرتمندترین قطعات موبایل است.
پردازندهی گرافیکی (GPU): واحد پردازش گرافیکی موبایل است. پردازنده گرافیکی یکی دیگر از قطعات قدرتمند گوشیهاست، ولی وظیفهی این قطعه همانطور که از نامش پیداست پردازش قسمتهای گرافیکی است.
رم (RAM): حافظه دسترسی تصادفی موبایل است. رم موبایل،در کنار پردازندهی مرکزی و گرافیکی به مدیریت همزمان فرآیندها کمک میکند.
آرم (ARM): مخفف عبارت ماشین ریسک پیشرفته است. بیشتر پردازندههای موبایل بر روی معماری آرم بنا شدهاند.
X86 و x64: معماری واحد پردازندهی مرکزی. معماری x86 برای سیستمهای 32 بیتی و معماری x64 برای سیستمهای 64 بیتی است. این معماریها اغلب توسط شرکتهای اینتل و ایامدی در رایانههای دسکتاپ و لپتاپ و همچنین موبایل استفاده میشوند.
باتری: تمامی قطعات سخت افزاری موبایل اعم از ریز و درشت، برای فعالیت خود به انرژی نیاز دارند و این انرژی از سوی باتری تامین میشود.
تعریف مادربورد موبایل و شرح کامل آن:
بوردهای موبایل دارای طراحی متفاوت نسبت به سایر بردهای الکتریکی میباشند چرا که ساختار پیچیده ای دارند. بردهای موبایل، دارای 7 لایه بوده که از داخل هر کدام از این لایه ها مدارهای مختلف عبور داده شده اند و این مدارها در قسمتهایی از برد به هم متصل میشوند که به این قسمتها متالیزه گفته میشود.
مقاومت: این قطعه به عنوان یک کاهش دهنده ولتاژ محصوب میشود.
خازن: در حالت کلی به عنوان یک ذخیره کننده ولتاژ مورد استفاده قرار میگیرد.
برای مثال فلش دوربین رو تصور کنید که به ولتاژ بالایی نیاز دارد.این ولتاژ بالا را خازن تامین میکند.
سلف: ( سیم پیچ)قطعه کاربرد های گوناگونی دارد که میتوان به عنوان فیلتر ویا تطبیق امپدانس دو مدار با یکدیگر و
همچنین به عنوان یک ذخیره کننده ولتاژ نیز استفاده شود.
دیود: قطعه ای دوپایه که نقش محافظتی و تثبیت کنندگی ولتاژ دارد
ترانزیستور:قطعه ای 3 پایه که بسته به اینکه در چه نوع مداری استفاده شود کارکرد متفاوتی دارد.از ترانزیستور ها بیشتر به عنوان تقویت کنندگی و سویچینگ استفاده میشود.
IC : قطعهای میباشد که از مدارات مجتمع تشکیل شده است و در درون هر یک قطعات بسیار زیادی با چینش مناسب قرار گرفته اند.آی سیها بسته به کارشان عمل کرد های متفاوتی دارند.
آشنایی با وظایف آی سی موبایل
آی سی PF :
این آی سی وظیفه تقویت فرکانس های ارسالی را بر عهده دارد و فرکانس یا امواج را به سمت سوئیچ آنتن ارسال میکند تا سوئیچ انتن نیز به کمک آنتن گوشی این فرکانس ها رو در فضا منتشر کند.
آی سی Audio یا صوت:
این آی سی با نام COBBA نیز شناخته میشود و وظیفه اصلی آن تبدیل اطلاعات دیجیتال به انالوگ و بلعکس میباشد. در حقیقت این آی سی اطلاعاتی که از آی سی RF دریافت میکند و به صورت دیجیتال میباشد را به آنالوگ تبدیل کرده و به سمت بلند گوی گوشی میفرستد و در این حالت است که ما قادر به شنیدن صدای شخصی هستیم که در حال صحبت با ما میباشد.
آی سی CPU :
این آی سی همان کاری را در گوشی انجام میدهد که در تمامی بردهای الکتریکی انجام میدهد و آن چیزی نیست جز پردازش اطلاعات. و تمامی قطعات به نحوی با این آی سی در ارتباط میباشند.
آی سیهای حافظهای:
در موبایل از سه نوع آی سی حافظه ای استفاده میشود :
آی سی RAM - آی سی FLASH - آی سی E2PROM
آی سی RAM :
آی سی رم، یک حافظه کوتاه مدت و موقت میباشد که برای نگه داری اطلاعاتیه صورت کوتاه مدت مورد استفاده قرار میگیرد. این حافظه تا زمانی که تغذیه شود توانایی نگه داری اطلاعات را دارا میباشد و به محض خاموش شدن گوشی اطلاعات آن نیز پاک میشود.
آی سی E2PROM :
یک حافظه بلند مدت میباشد که برای نگه داری اطلاعات جانبی گوشی از قبیل دفترچه تلفن, پیام ها, تصاویر و تمامی اطلاعاتی که شما در گوشیتون ذخیره میکنید میباشد. این حافظه همون حافظه گوشی یا Phone memory میباشد.
آی سی FLASH :
آی سی فلش، یک حافظه بلند مدت میباشد که بدون ولتاژ قادر به نگه داری اطلاعات میباشد. این حافظه همان حافظه ای است که سیستم عامل گوشی بر روی آن ذخیره و نگه داری میشود.
آی سی پاور:
آی سی پاور یکی از مهمترین آی سی های گوشی است که وظیفه فراهم کردن ولتاژ لازم برای قسمت های مختلف گوشی دارد. این آی سی تنها آی سی هستش که هیچ وقت خاموش نمیشود و فقط توان مصرفی آن در حالتهای مختلف متفاوت میباشد. در حقیقت آی سی پاور با دریافت ولتاژ از باتری توان مصرفی قطعات مختلف گوشی را تامین میکند.
آی سی شارژ:
آی سی شارژ که با نام های chaps و TAHVO نیز شناخته میشود و وظیفه شارژ باتری در هنگامی که آداپتور به گوشی متصل میشود را بر عهده دارد.
آی سی Bluetooth:
این ای اس وظیفه ارسال و دریافت امواج Bluetooth را بر عهده دارد
آی سی رادیو FM :
همانطور که از نامش پیداست وظیفه دریافت امواج FM و پردازش آنها در گوشیتون رو بر عهده دارد تا از طریق اون بتونید کانال های رادیویی رو از طریق گوشیتون دریافت کنید.
شرح کامل واحد پردازش مرکزی (CPU)
بخش بزرگی از گوشیهای هوشمند از یک معماری پردازنده طراحی شده به دست شرکت ARM استفاده میکنند. معماری ARM، در مقایسه با معماری شرکت اینتل که در کامپیوترهای دسکتاپ و یا لپ تاپها استفاده میشود، متفاوت است. این معماری برای افرایش قدرت بهرهوری طراحی شده و حتی پیش از اینکه گوشیهای هوشمند ظهور کنند، در عصر اولیه گوشی های موبایل به صورتی عملی مورد استفاده قرار گرفت.
ARM دارای چندین رنج از طراحیهای هسته پردازنده است که آنها را تحت عنوان Cortex-A معرفی میکند. به عنوان نمونهای از این هستهها میتوان به Cortex-A57 ،Cortex-A53 و Cortex-A73 اشاره کرد. در واقع شرکتهایی مثل کوالکام، سامسونگ، مدیاتک و هواوی، طراحی هسته را از ARM گرفته و آن را در طراحی SoC های خود به کار میبرند. به عنوان نمونه، تراشه کایرین ۹۶۰ متعلق به شرکت هواوی، از چهار هسته Cortex-A53 و چهار هسته Cortex-A73 استفاده میکند تا به این ترتیب به یک پردازنده هشت هستهای نامتوازن (شامل دو پردازنده چهار هستهای) مجهز شود. چهار هسته در زمان پردازشهای سبک و چهار هسته در زمان پردازشهای سنگین فعالیت میکنند.
معرفی پردازنده تصویر و ویدیو
علاوه بر CPU و GPU، قطعات سخت افزاری موبایل دیگری نیز در SoC وجود دارند. به عنوان یکی از مهمترین آنها میتوان به پردازنده تصویر اشاره کرد که اطلاعات پیکسلها را از حافظه گرفته و بعد از برقراری ارتباط با پنلهای صفحه نمایش، سبب نمایش محتوا میشود. به عنوان یک نمونه از پردازنده تصویر میتوان به Mali-DP650 ساخت دست ARM اشاره کرد. در این قطعه، ویژگیهای پس از پردازش زیادی همچون چرخش محتوای صفحه نمایش، بهبود کیفیت و پشتیبانی از رزولوشن تا سقف ۴K پشتیبانی میشود.